dimecres, 30 de gener del 2013

II Sopar del Grup Gastronòmic

Cap comentari:
Al mes de febrer, concretament els dies dijous 7 i dijous 14, tindrem el II Sopar del Grup Gastronòmic de la UIC. Per aquest sopar, ja podrem disfrutar del format originalment plantejat: el Show Cooking!

Luis Roger, el nostre xef, ens mostrarà com elaborar els plats del menú proposat:


Podeu descarregar-vos les receptes i imprimir-les, portar-les al Show Cooking! i prendre les vostres anotacions.

Acompanyant aquests plats, i seguint el mateix ordre, els vins que podrem tastar són:

Recordeu també que aquest sopar es farà al local MiT espai de cuina (hi ha pàrking al costat). L'activitat començarà a les 19:00h amb el Show Cooking! Durant el Show Cooking hi haurà alguna degustació sorpresa ... A les 21:00h començarà propiament el sopar i es preveu acabar a les 23:30h.

Per apuntar-vos heu d'omplir aquest Formulari d'Inscripció i pagar 15€ els membres i 30€ els no membres al Servei d'Estudiants de la Universitat, a qualsevols dels campus.

Us esperem a tots!

dimarts, 29 de gener del 2013

La cerveza, esa bebida refrescante

Cap comentari:

Mario Doria, membre del Grup Gastronòmic de la UIC i col·laborador al nostre blog, ens escriu aquest cop sobre la cervesa. Un llarg, interessant i profund article sobre aquesta beguda que tant ens agrada.
La cerveza, esa bebida refrescante.
Por Mario Doria 

La cerveza se ha convertido en una de las bebidas favoritas de los españoles, que no sólo se consume habitualmente en el bar o el chiringuito y con los amigos cuando hace calor, sino a lo largo del año. Eso lo podemos constatar con la aparición en España de cervecerías especializadas, de nuevas marcas y nuevos tipos de cerveza. Es una bebida social que forma parte de la cultura del país.

La cerveza es una bebida milenaria, ya conocida por los egipcios y sumerios. Según la mitología egipcia, Osiris, el dios de la agricultura, enseñó al hombre el arte de elaborar cerveza. En España se dice que llegó de la mano del Emperador Carlos I, gran bebedor de cerveza, que se llevó a Yuste un maestro cervecero de Flandes, aunque hay evidencias arqueológicas en Lérida que indican que en la Edad de Bronce ya se conocía esta refrescante bebida en la península.

Elaborada habitualmente mediante la fermentación de cebada tostada (malta) con levadura, lúpulo y agua (que constituye entre el 85% y el 92%), existen en el mercado otras cervezas elaboradas a partir de trigo, mijo, y arroz.

Los tipos de cerveza se clasifican según su fermentación: las de fermentación alta, generalmente oscuras, como las alemanas (Kölsch, Weissbier - de trigo - Altbier, etc.) o las belgas y británicas (de Abadía, Trapenses Ale, de doble fermentación, etc.), las de fermentación baja generalmente rubias, claras y las de consumo más extendido (como la Lager, Pilsner, Dortmunder), o las de fermentación espontánea, elaboradas sin levadura originarias de Bélgica (tipo Geuze, Lambic- con frutas-, etc.). Otros tipos de cerveza se elaboran con maíz, sorgo o arroz, propios de América latina, África o Extremo Oriente. Tal es el caso del “sake” japonés elaborado con arroz, y que se bebe templado o caliente (en Oriente la cerveza como la conocemos es un producto conceptualmente importado de occidente).

La cerveza hay que beberla suficientemente fría, pero no en exceso, ya que no podremos apreciar todos los detalles y aromas .Generalmente la cerveza “rubia” debe consumirse entre 6º y 10º C, mientras que la “negra” entre 10º y 12º C. En España predomina el consumo de cerveza de baja fermentación, concretamente el tipo “pilsner” o “lager”, elaboradas con ingredientes tradicionales, aunque algunos productores añaden otros ingredientes como el arroz, regaliz, especias, etc. en sus ocultas fórmulas secretas. En Alemania ésto no sucede, pues deben cumplir con las leyes de pureza tradicionales del siglo XVI, ratificadas por Hitler, para el proceso de elaboración.

El consumidor español es muy fiel a sus gustos, no se les puede cambiar el sabor de su cerveza. De ahí que cada marca esté muy vinculada a su territorio, y los cerveceros fomentan ese arraigo. A título de ejemplo, Damm es la marca catalana por excelencia, cuyos feudos son Barcelona y Tarragona, mientras San Miguel, también catalana tiene su feudo en Lérida, Mahou en Madrid, Cruzcampo en Sevilla, Alhambra en Granada y Ambar en Zaragoza. Sin embargo, gracias a la evolución de la gastronomía española, las compañías cerveceras están aproximando el consumo de tan refrescante bebida a la buena mesa, con cervezas de alta gama como la Inedit (elaborada por Damm con la colaboración de Ferrán Adriá), Alhambra 1925, Moritz (recientemente recuperada en Barcelona), o bien con cervezas artesanas como Rosita, Glops o la Compañía Cervesera del Montseny.

Casi toda la cerveza que se consume en España es de producción nacional, aproximadamente el 92%, la mayor parte se consume en botella (45%), y aproximadamente en partes iguales la de barril y en lata. El bar o el restaurante es el sitio preferido para beber cerveza, aproximadamente el 70% del consumo, mientras que el consumo en casa sólo el 30% del total. Porcentajes similares se dan entre los consumidores hombres y mujeres. En cuanto la regiones de mayor consumo cabe citar el sur: Andalucía y Extremadura con un 26% del total, seguida del noreste: Cataluña, Baleares y Aragón, y el centro: las dos Castilla, con un 22% cada una. Los romanos consideraban la cerveza como una bebida de bárbaros. Sin embargo siempre ha sido una bebida noble, y debe tratarse como tal, con respeto y el ritual apropiado. Cada tipo de cerveza debe servirse a su temperatura y vaso adecuado. Es importante el que la cerveza esté bien servida, hay diferencias entre las cervecerías y bares donde “tiran” bien la cerveza y aquellos en la que la sirven mal, caliente o en un vaso inadecuado. El secreto está en no tener prisa, todo hay que cuidarlo: el trasiego de los barriles, la presión, la conservación de las botellas, el vaso a utilizar limpio y adecuado. El que esté bien servida condiciona el disfrute de la bebida, su color, aroma y sabor.

La forma de servir una cerveza es importante, con tirador o botella es similar. Hay que refrescar el vaso con agua fría antes de servir, evitando así la formación de burbujas y espuma. Inclinar el vaso 45º y dejar caer lentamente la cerveza, contra la pared del vaso, sin hacer movimientos elásticos o de amortiguación. Una vez que el vaso está medio lleno, ponerlo en posición vertical, y continuar formando espuma. Si se sirve desde una botella puede agitarse el último centímetro antes de servir, para repartir mejor el fermento.

Para valorar una cerveza bien elaborada y bien servida simplemente hay que comprobar como se adhiere la espuma al vaso después de cada trago o sorbo, conocidos como el “encaje de Bruselas” o el “poso blanco”.

Por último, desde el punto de vista nutricional, y siempre con un consumo moderado, esta refrescante bebida debido a su alto contenido en agua, y bajo nivel de alcohol, es recomendable para la hidratación de adultos sanos. En deportistas corrige la posibilidad de hipoglucemias, ayudando a mantener niveles más altos de glucosa (según estudio de del CSIC y la Universidad de Granada publicado por La Razón, 6/7/09). En general su consumo moderado previene la anemia y problemas cardiovasculares, sus antioxidantes naturales retrasan el envejecimiento y la menopausia, y aporta vitaminas y fibra.

Webs de interés sobre la cerveza:
Gràcies Mario per aquesta lliçó tan interessant i refrescant!

Carxofes farcides de duxelle de xampinyons i gratinades

Cap comentari:
Carxofes (3 carxofes per persona, 600-700 gr aproximadament)

Netejar les carxofes deixant només el cor. Buidar els pèls interiors i posar-les en un cassó amb aigua, oli i el suc de mitja llimona. Posar al foc i quan arrenqui el bull deixar un màxim de 4 minuts. Escórrer. Saltejar per ambdues cares amb sal i pebre fins a obtenir color dauradet.
Reservar i omplir amb duxelle.

Duxelle de xampinyons

  • 300 gr xampinyons
  • ½ ceba  ciselé
  • 1 dent d'all ciselé
  • flor de farigola
  • sal
  • pebre recent molt
  • oli d'oliva

Ofegar 5 minuts els xampinyns amb sal i pebre. Afegir la ceba i l'all i ofegar el conjunt 10 minuts. Fora del foc refrescar amb la flor de farigola.


Per al gratinat i acabat


Fer una maionesa amb 1 ou, sal, un raig de llimona, all confitat i oli. Napar amb una cullera els cors i gratinar.

Fer un puré lleuger amb les fulles tendres sobrants per fer un fons al plat.

Mar i muntanya de galtes de porc amb escamarlans

Cap comentari:
Ragut de galtes
  • 2,5 kg galta de porc (250 g aprox per persona = 1 unitat)
  • cebes
  • pastanagues
  • tomàquets

Desossar i polir les galtes. Daurar els ossos al forn i mentrestant fer un sofregit amb 3 cebes, pastanagues i tomàquets. Fer un brou i que surtin uns 5 L.

  • 1 kg ceba
  • 200 gr pastanaga
  • 200 gr tomàquet ratllat
  • 200 gr xampinyons
  • Full de llorer
  • Pell seca de taronja
  • 3 o 4 moixernons secs
  • 200 ml vi negre decent
  • Oli d'oliva
  • Farina
  • Sal i pebre del molinet

Salpebrar i enfarinar les galtes. Daurar volta i volta i reservar. 

Fer un sofregit en aquest mateix oli amb la ceba, pastanaga, tomàquet i xampinyons. Afegir herbes, el vi i reduir. 

Allitar les galtes, remullar amb el brou dels ossos i bullir a foc baix per espai de 1,5 h aprox. Deixar refredar tal qual. Recuperar totes les galtes i reservar-les. 

Passar pel xinès tot el brou i aixafar amb els sòlids. Fer una salsa amb aquest suc de cocció rectificant de sal.

Saltejar 3 escamarlans per persona, escalfar les galtes amb la salsa i emplatar.

Acompanyar d'una escuma de patata, puré de patata o patates fregides.

Fals bescuit de taronja amb cítrics

Cap comentari:
Fals Bescuit



  • 620 gr suc de taronja
  • 7 fulles de gelatina

Dissoldre les fulles de gelatina amb una petita part del suc i igualar temperatures. Posar a batre a la "Kitchen aid" a velocitat mitjana per espai d'1 h aprox. 

Camisar amb film sense ni una arruga un gastronorm petit i posar-hi en aquest el preparat anterior.

Reposar a la nevera.

Muntatge

grills de taronja
grills d'aranja
grills de llima
grills de taronja sanguina
suc de taronja i taronja sanguina
fulles de menta chifonade
quenelle de sorbet de llima

Us deixo el vídeo del muntatge!

Par vino naranja

Cap comentari:
Curiós vi dolç procedent del Condado de Huelva i elaborat amb els raïms Zalema (90%) i Pedro Ximénez (10%). Partint d'un vi dolç s'hi maceren pells de taronja durant un període no inferior a 8 anys!

A la vista mostra un color entre caoba, de teula i ataronjat.

En nas presenta un ventall d'aromes nets i persistents de taronja amarga.

En boca és suau, sedós i madur. Cremós i persistent, net i franc.

Extraordinari. Pot maridar amb formatges, foies, xocolates, ... 

Blau

Cap comentari:
Magnífic vi del Montsant elaborat amb Carinyena (50%), Garnatxa (25%) i Syrah (25%). Forma part dels Wine Spectator Top 100

A la vista presenta uns atractius colors cirera fosc, de capa alta.

Al nas destaquen les aromes de fruites vermelles per sobre de tot. També hi apareixen les aromes d'espècies, fustes nobles i torrats.

En boca és sabrós, ample, especiat, mineral, ple de matisos ... Fresc, equilibrat i fruitós.

Una petita joia a l'abast de tothom!

Clar Novell

Cap comentari:
Vi blanc del Penedès procedent d'agricultura ecològica elaborat amb les varietats Xarel·lo i Gewürztraminer.

De color grog pàlid, brillant, cristal·lí i amb reflexos verdosos fruit de la seva joventut.

En nas apareixen les fruites de carn blanca com el litxi i el cítrics.

En boca es mostra equilibrat, fresc i amb bona acidesa.

A temperatura fresca és ideal com aperitiu, entrans lleugers, arroços, amanides, i un llarg etcètera.

dilluns, 28 de gener del 2013

Black Ivory

Cap comentari:
Si fa un mes enrere aproximadament varem escriure sobre una forma curiosa de fer cafè (Cafè obtingut en fred) ara, al suplement es de La Vanguardi del 19 de gener de 2013 he pogut llegir aquest petit article que parla sobre un cafè molt peculiar.

Es tracta del cafè Black Ivory, un cafè que després de ser menjat pels elefants, es recull com a pedres precioses per a ser degustat pels paladars més exigents (i que poden pagar-ho!) del planeta.

Us recomano donar-li un cop d'ull doncs com a mínim, l'article m'ha semblat curiós independentment d'altres consideracions.

Si algú el tasta que ens faci arribar unes línies!

diumenge, 27 de gener del 2013

Pa de motlle amb perles de xocolata

Cap comentari:
Avui m'he decidit a fer un pa de motlle amb perles de xocolata. Partint d'una recepta que tenia, he incorporat alguns elements nous com les perles de xocolata i n'he tret d'altres per adequar la recepta al gust dolç del xocolata.

La recepta que he seguit és la següent:


Ingredients (4 ó 5 persones):

  • 450 g de farina de força
  • 12 g de llevat de forner
  • 225 ml de llet sencera
  • 1 ou gran
  • 30 ml d'oli
  • 20 g de sucre morè
  • 100 g de perles (gotes) de xocolata

En un got gran afegim la llet i la calentem un mica fins que sigui tèbia. I afegim el sucre morè i el llevat, i ho deixem tranquilament sense tocar res de res. Quan el llevat sura (puja a la superfície) afegim l'ou i ho removem tot plegat fins que queda disolt.

En un bol gran ja hi hem posat la farina, les perles de xocolata i l'oli. Ho barregem amb una cullera i quan tinguem preparada la llet amb el llevat, el sucre i l'ou, ho afegim tot junt.

Ara s'ha d'amassar tot fins que quedi una pasta ben integrada i elàstica. És una mica enganxifosa però tampoc massa. Si veieu que és molt enganxifosa és que encara l'heu d'amassar encara més estona.

Un cop acabada la massa, ja la podeu posar a un motlle allargat prèviament untat amb una mica d'oli. Li acabeu de donar forma i la repartiu bé per tot el motlle.

Tapeu amb un drap humit un parell d'hores. Veureu com puja la massa, des de més o menys la meitat del motlle al posar la massa fins pràcticament desbordant per sobre del motlle. Quan això succeeixi és quan ja podeu enfornar-ho, a uns 200ºC durant 20 minuts i després abaixeu el forn fins a 180ºC i deixeu uns 10 minuts més. Deixeu refredar abans de tastar-lo.

Llestos per menjar!!

Quinua, uínoa o kinwa

Cap comentari:
Què és la quinua?

Jo mateix, quan ho vaig sentir, no n'havia sentit a parlar-ne mai i per això vaig intentar esbrinar-ne una mica més.

Com podeu veure a la imatge, es tracta d'una espècie de gra o llavor. Tècnicament és un pseudecereal molt cultivat a Amèrica del Sud i principalment a Bolívia i Perú.

Ja es cultivava fa més de 5.000 anys enrera i s'utilitza com a cereal pel seu alt contingut d'hidrats de carboni i midó. Actualment es pot trobar als plats de la cuina peruana, fins i tot a les postres.

S'ha presentat com a novetat a Madrid Fusión aquest any, i al stand del Perú es podien tastar tot de plats elaborats amb quinua.

Tinc ganes de tastar-lo, i vosaltres?

dijous, 24 de gener del 2013

Activitats de cap de setmana 26 i 27 de gener

Cap comentari:
Per aquest proper cap de setmana destaquem aquestes activitats que potser us poden interessar:


- Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat. Si no hi vareu anar amb el Grup Gastronòmic de la UIC, encara teniu la possibilitat de visitar-la fins al 3 de febrer. Aquí podeu veure el post del blog.

- Ostres, xarel·lo Penedès! Una bona proposta per degustar un dels productes més valorats pels bons gastrònoms. Podeu consultar el post del blog aquí.

- Ruta del Xató. Si us agrada aquest plat, podeu gaudir-ne fins quasibé finals d'abril, i ben aprop d'aquí! Llegiu-ne el post del blog aquí.

- IV edició de la Cuina de la Tòfona negra. Una miqueta més lluny però estic convençut que el viatge val la pena i podreu tastar tota una sèrie de propostes gastronòmiques a base de tòfona. Consulta el post del blog aquí.



- Temps d'urçons. Ara és el millor moment per gaudir d'aquest menjar tant exquisit. En aquesta proposta ho podreu fer de varies maneres diferents segons vulgueu. Llegiu el post del blog aquí.

- La Garoinada. Si mai n'heu tastat ara en teniu l'oportunitat. Si ja els coneixeu i en sou amants, teniu una molt bona ocasió per tarnar-ne a disfrutar un altre cop. Aquí pots llegir el post del blog, amb vídeo inclòs.

- Cuina de caça al Berguedà. Certament no és aquí al costat però tampoc és massa lluny, i el premi és una magnífica cuina de caça que no té desperdici, amb molt bones opcions per triar el que més us agradi i uns molt bons preus també. Llegeix el post del blog aquí.

- Mostra Gastronòmica al Penedès. Més aprop tenim aquesta mostra gastronòmica. Jove encara (només és la 2a edició) segur que anirà agafant força. A més es pot aprofitar l'escapada per combinar-la amb la campanya Ostres, xarel·lo Penedès! de forma que matem dos pardals d'un tret. Consulta el post del blog aquí.

- Girona 10. Ja fa dies varem publicar el post d'aquesta activitat, una sèrie d'ofertes irressistibles que podrem gaudir només aquest cap de setmana a Girona. Llegeix el post aquí.

Que ho passeu bé!

dimecres, 23 de gener del 2013

Ja és temps d'urçons

Cap comentari:
A Sant Feliu de Guixols, des del mes de desembre i fins al febrer, es poden degustar tot un ventall de menús degustació a base de garotes, o uriços, que és com anomenen els ganxons (o també guixolencs) a aquests animals.

Hi ha propostes per a tothom, des de menús degustació fins a montaditos, sols o acompanyats amb cava o vi.

Més d'una decena d'establiments hi participen, cadascú amb la seva aportació particular.

Més informació al web de l'ajuntament.

Fem una escapada?

dimarts, 22 de gener del 2013

Cuina de Caça al Berguedà

Cap comentari:
A partir de mitjans de desembre comença la Cuina de Caça al Berguedà. Per a tots aquells que ens agrada aquest tipus de cuina podem gaudir-ne fins a finals de març.

15 establiments de la zona del Berguedà formen part d'aquesta proposta. Aquí podeu veure més concretament quins són aquests establiments i quina és la seva proposta concreta. Llegint-les m'és molt difícil triar-ne tan sols una.

Si encara no sou amants d'aquests plats tan nostres, ara en teniu l'oportunitat. Si per contra ja sou fans de la cuina de caça, no podeu perdre aquesta ocasió per tornar a disfrutar d'aquests excel·lents plats. I no us oblideu de menjar-los amb un bon vi, clar!

En definitiva, i sigui com sigui, no podeu faltar-hi! 

La Garoinada

Cap comentari:
Del 18 de gener fins al 17 de març la Garoinada és una proposta gastronòmica per gaudir d'uns dels aliments del mar més exòtics: les garotes, garoines, bogamarins o més popularment els eriçons de mar.

Diferents restaurants de Palafrugell ofereixen menús i plats a base d'aquests menjars tan exquisits. També hi ha una proposta ben atractiva: una nit d'hotel amb esmorzar, el menú de la garoinada en un dels restaurants participants i una passejada en vaixell d'època. Aquí hi trobareu tota la informació.

Us deixo un vídeo per anar fent salivera!

dilluns, 21 de gener del 2013

Els millors vins segons Wine Spectator

1 comentari:
Wine Spectator és una revista dedicada al món del vi. Amb més de 30 anys d'història, s'ha convertit en un referent mundial dins d'aquest entorn. Cada any publica una llista dels que considera els 100 millors vins del món, la Wine Spectator Top 100.

Durant tot l'any s'han tastat a cegues més de 16.000 vins. Tots aquells que han superat la barrera dels 90 punts, més de 5.000 vins, han pogut obtar a formar part de la llista.

Com sempre, l'opinió dels crítics no té perquè coincidir amb les nostres preferències. Tot i que sempre falten vins dins la llista, els 8 vins seleccionats són uns grans vins i a uns preus assequibles. 

La llista dels vins espanyols és aquesta:

  • Nº 33: Can Blau, Montsant - Blau 2009
  • Nº 35: Romero & Miller, Rioja - Rentas de Fincas Reserva 2005
  • Nº 54: Bodegas Atalaya, Almansa - La Atalaya 2009
  • Nº 57: Descendientes de J. Palacios, El Bierzo - Pétalos 2010
  • Nº 61: Bodegas Beronia, Rioja - Gran Reserva 2004
  • Nº 75: Marqués de Cáceres, Rioja - Reserva 2005
  • Nº 82: Emilio Lustau, Amontillado Jerez Dry - Los Arcos Solera Reserva NV
  • Nº 88: Dominio de Atauta, Ribera del Duero - Dominio de Atauta 2008

Aquí podeu veure la llista complerta dels Wine Spectator Top 100 2012.

Personalment us recomano Blau (Montsant), Pétalos (El Bierzo) i Beronia Gran Reserva 2004 (La Rioja).

Fem un tast?

diumenge, 20 de gener del 2013

Blog Wholekitchen

Cap comentari:
Avui us vull presentar un blog de gastronomia que m'ha agradat molt i crec que us pot agradar i ser d'utilitat a tots vosaltres. Es tracta del blog Whole Kitchen

Whole Kitchen està escrit en castellà, i a banda dels posts habituals d'un blog de gastronomia, té molts apartats relacionats amb el món gastronòmic. 

Un dels apartats que més us pot ajudar i agradar, és el de la Revista, una publicació digital de moltíssima qualitat que està disponible per a tots mitjançant issuu. Podeu consultarla on-line i llegir les receptes, entrevistes, reportatges, ...

Bona lectura!!

dissabte, 19 de gener del 2013

Mostra gastronòmica al Penedès

Cap comentari:
Del 12 al 27 de gener s'organitza la II Mostra Gastronòmica de l'Alt Penedès.

Més d'una vintena de restaurants repartits per tot el territori hi participen, amb un menú gastronòmic maridat amb els vins del Penedès.

Què ho disfruteu!!

dijous, 17 de gener del 2013

Activitats de cap de setmana

Cap comentari:
Les activitats que destaquem per aquest proper cap de setmana són les següents:

Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat. Si no hi vareu anar amb el Grup Gastronòmic de la UIC, encara teniu la possibilitat de visitar-la fins al 3 de febrer. Aquí podeu veure el post del nostre blog.

Ostres, xarel·lo Penedès! Una bona proposta per degustar un dels productes més valorats pels bons gastrònoms. Podeu consultar el post del nostre blog aquí.

Ruta del Xató. Si us agrada aquest plat, podeu gaudir-ne fins quasibé finals d'abril, i ben aprop d'aquí! Llegiu-ne el post que varem fer aquí. El diumenge, especial Ruta del Xató a Vilafranca.

IV edició de  la Cuina de la Tòfona negra. Una miqueta més lluny però estic convençut que el viatge val la pena i podreu tastar tota una sèrie de propostes gastronòmiques a base de tòfona. Llegeix el post aquí.

Fesolada de Santa Pau. Ull, només el diumenge! Aquí està el post que hem fet.

Bon cap de setmana!

Ruta del Xató

Cap comentari:
La Ruta del Xató és una activitat que s'organitza a les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Es tracta d'una proposta turística i gastronòmica alhora, que anomenen escapades temàtiques.

Hi ha un calendari d'activitats que va des de novembre de l'any passat fins a l'abril d'aquest any, i es van repartin al llarg de tota la geografia esmenada enteriorment.

En aquest document podeu trobar-hi el programa de les diferents activitat que es proposen així com també els diferents restaurants, allotjaments, cellers i d'altres que s'han acollit a la proposta. També hi ha un recull de receptes segons les diferents zones.

Doneu-hi un cop d'ull i trieu el que més us agradi. Si em permeteu un seggeriment, com que tot és molt apropet i les diferents activitats són en dates diferents, acosteu-vos-hi a totes elles!

Algunes de les dates amb propostes més importants són:
  • Festa del Xató de Vilafranca del Penedès (diumenge 20 de gener)
  • Xatonada Popular del Vendrell (diumenge 3 de febrer)
  • Xatonada Popular de Calafell (diumenge 24 de febrer)

dimecres, 16 de gener del 2013

Fesolada de Santa Pau

Cap comentari:
Aquest proper diumenge 20 de gener, a Santa Pau (Garrotxa) es fa la Fira del Fesol juntament amb la tradicional Fesolada. Més d'una quinzena de restaurants hi col·laboren, amb plats elaborats a base de fesols, clar.

A la Fesolada es pot adquirir un ticket de 5€ que permetrà fer 4 degustacions d'aquests platillos.

A més, durant tot aquest mes de gener, els restaurants locals ofereixen una sèrie de menú gastronòmic basat en aquest llegum de Santa Pau.

Aquí teniu el programa de la Fira del Fesol, on hi surten també els restaurants que hi participen.

Us hi apunteu?

Cuina de la tòfona negra

Cap comentari:
De l'1 de desembre al 31 de març, a la Noguera i a l'Alt Urgell ens proposen una oferta culinària amb  la Tòfona de la Baronia de Rialb com a element culinari principal.

També es pot adquirir la tubber malanosporum (trufa negra) i gaudir d'una proposta d'ecoturisme visitant els camps de cultiu i descobrir a fons un món que només uns pocs coneixen.

Aquí podeu veure el programa complert.

I no us perdeu el cócktail més actual: un gin&tonic amb tòfona!

dilluns, 14 de gener del 2013

Blavis, racó gastronòmic

Cap comentari:
Hem seleccionat Blavis, racó gastronòmic com a restaurant per fer una escapada per molts motius, però potser el principal és l'honestetat gastronòmica de Marc Casademunt i Sònia Devesa.

Cada matí compren al mercat tot allò de temporada que està en el seu millor moment. Elaboren un menú segons aquesta compra.

Blavis, racó gastronòmic ens ofereix doncs una cuina de mercat amb els productes de temporada, creativa, moderna i honesta. I tot això en un entorn acollidor i familiar on amb prou feines hi caben una quinzena de persones.

El menú que ens proposen consta de 8 platillos-tapes que no volem desvetllar del tot però sí que us en volem fer un petit avanç.

Podrem gaudir doncs, entre d'altres coses, d'una Amanida amb tosta d’all, “torta del casar” i mango, un Carpaccio d’albergínies amb confitura de tomàquet i formatge de cabra, i també d'un Bikini de roast beef amb ceba confitada, tàperes, formatge brie i salsa de mostassa. Ja no desvetllem més ...

Si hi estàs interessat, des d'aquí pots accedir al Formulari d'Inscripció.

T'ho perdràs?

Compra a pagès

Cap comentari:
Compra a pagès és la guia dels pagesos i pageses de Catalunya que comercialitzen de manera directa els seus productes. Inclou més de cinc-cents productors agrupats per comarques. També es pot trobar en format App per a Android.

Segueix aquest link per consultar la Guia Compra a pagès per comarques.

Us deixo un vídeo amb el preludi de la presentació de la Guia.

dijous, 10 de gener del 2013

Girona 10

Cap comentari:
Girona 10 és una iniciativa per gaudir d'una oferta gastronòmica a partir de 10€. 

El 26 i 27 de gener podeu gaudir del menú de prop d'uns 50 restaurants per tan sols 10€. Seguint aquest enllaç podeu veure els restaurants i el menús que proposen. 

A partir del dia 7 de gener i només fins al 14 de gener, també es poden fer les inscripcions pel sorteig de més de 1.500 places en allotjaments de Girona i rodalies, també pel mòdic preu de 10€.

Si hi esteu interessats, visiteu Girona 10 i ompliu-ne el formulari per entrar al sorteig. Mentrestant, us deixo el vídeo de l'spot Girona10 2013 - Regala't Girona!

dimecres, 9 de gener del 2013

Ostres, Xarel·lo Penedès!

1 comentari:
Des de l'octubre de l'any passat i fins l'abril d'aquest any, podem gaudir d'un maridatge perfecte: Ostres del Delta de l'Ebre i el Xarel·lo del Penedès.

La proposta Ostres, Xarel·lo del Pedenès! és una atractiva iniciativa que compta amb la participació d'un elevat nombre de restaurants (64 restaurants repartits per tota la geografia costera catalana, des del Garraf fins al Delta de l'Ebre) i també de 22 cellers del Penedès.

A continuació us adjunto algunes de les opinions del experts.

Josep Maria Albet i Noya, president de la D.O. Penedès:
"La combinació d'aquests 2 productes de qualitat, esdevé un encert, ja que les notes cítriques, els tocs salins, el frescor en boca i la complexitat que la varietat Xarel·lo atorga als vins, es complementa a la perfecció amb les ostres, esdevenint un maridatge quasi perfecte, que de ben segur es convertirà en un excel·lent reclam pels restaurants que s'hi adhereixin."

Xavier Nolla, summiller:
"Un dels anomenats 'maridatges perfectes' on conflueixen les afinitats i contrastos engrandint ambdós productes i que alhora identifica un territori i un producte de proximitat, una joia del mar a la terra i el fruit de la terra amb aromes de mar"

Aquí teniu una proposta per a disfrutar de valent!

dimarts, 8 de gener del 2013

Revista Cuina Gener 2013

Cap comentari:
Ja ha arribat la Revista Cuina del mes de gener. Com sempre, la podeu llegir a la Biblioteca del Campus Barcelona. 

A l'exemplar d'aquest mes hi ha 3 articles destacats:

Ostres! (pàgines 34 a 43). Un producte associat al luxe que ja des de fa més de 4.000 anys es degusta per tot el món. Sabíeu que es reprodueixen mitjançant ous? Un màster sobre aquests mol·luscs bivalves amb guia pràctica inclosa d'on comprar-ne i menjar-ne.

Taronges (pàgines 44 a 53). Amb menys glamour que les ostres però amb una bona història al darrera, aquest article ens ho explica quasi tot sobre les taronges. També hi ha la guia pràctica.

Biodinàmics (pàgines 68 a 75). Les prèctiques biodinàmiques van més enllà de l'ecologia, on s'hi barregen pràctiques tan misterioses com els corns de vaca, composts i preparats naturals. Poc a poc va guanyant seguidors, tan elaboradors i productors com consumidors finals. Si sou curiosos i voleu saber de què es tracta això de la biodinàmica, llegiu aquest article.

També hi ha moltes altres coses interessants, però aquests tres articles són molt extensos i s'hi poden aprendre moltes coses. 

Bona lectura!

dimecres, 2 de gener del 2013

Cocktail UIC Nadal 2012

Cap comentari:
Dijous 20 de desembre de 2012 varem celebrar el Nadal a la UIC.

Després del tradicional Concert de Nadal, es va servir un cocktail. La novetat d'aquest any ha estat la transformació d'una de les plantes del parking per l'event. El resultat ha estat sorprenent!

Aquí podeu veure un recull d'imatges del muntatge del cocktail, i també un vídeo del "making of".

Bon Nadal!