Vi elaborat a partir de raïm de la varietat Pedro Ximénez. Es tracta d'un vi dolç natural (sense sucres afegits) acollit dins la denominació d'origen Montilla-Moriles, a Córdoba.
De color ambarí, melós i de llàgrima densa.
Al nas dona pas a les fruites dolces madures com les figues i els dàtils. Destaquen sobretot els rocords a les panses.
A la boca, l'entrada és dolça. Ple de matisos, untuós i persistent. Reapareixen les aromes de dàtils, mel i panses.
Aquests vins s'elaboren amb un procés curiós: el raïm cullit ja sobremadurat (amb més concentració de sucre) es deixa assecar fins arribar a la passificació (el raïm perd l'aigua i queda una contració elevadíssima de sucres). És en aquest moment quan es premsa i s'obté un most dolç que passa a fermentar de forma parcial (és aquí on resideix el secret dels vins dolços naturals): la fermentació s'atura voluntariament afegint-hi alcohol vínic pur. És el procés del "encabezado". D'aquesta manera el vi resultant arriba a una graduació alcohòlica alta (17% vol.) i alhora manté encara els sucres del most.
Tota una troballa!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada